Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că iarna care vine ar putea ameninţa viaţa a milioane de ucraineni, în contextul în care bombardamentele rusești au pus la pământ infrastructura energetică a ţării. Mai mult, accesul oamenilor la medicamente este îngreunat de situația în care își duc existența zilnică, în timp ce sute de unități spitalicești au fost avariate în timpul atacurilor. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a avertizat că iarna aceasta ar putea fi una despre supraviețuire pentru ucraineni.
Potrivit OMS, în Ucraina au avut loc, până acum, peste 700 de atacuri care au afectat unităţile spitaliceşti. Reamintim că războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 272-a zi.
Iarna aceasta va pune în pericol viețile a milioane de oameni în Ucraina. Pentru a spune simplu, iarna aceasta va fi despre supraviețuire”, a spus Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, potrivit Le Figaro.
Acesta îți argumentează declarația prin faptul că daunele aduse infrastructurii energetice a Ucrainei „au deja efecte devastatoare asupra instituțiilor de sănătate și asupra sănătății populației.”
Potrivit lui Hans Kluge, OMS a înregistrat de la începutul războiului din Ucraina, ajuns în cea de-a 272-a zi, peste 700 de atacuri asupra sistemului de sănătate ucrainean și, implicit, asupra sănătății cetățenilor, ceea ce reprezintă „o încălcare clară” a dreptului internațional umanitar.
Sute de spitale și unități sanitare nu mai sunt pe deplin operaționale. Ne așteptăm ca încă două până la trei milioane de oameni să-și părăsească locuințele, în căutarea căldurii și siguranței. Ei se vor confrunta cu probleme de sănătate semnificative, inclusiv infecții respiratorii precum COVID-19, pneumonie, gripă și un risc grav de difterie și rujeolă, într-o populație insuficient vaccinată”, a conchis directorul regional al OMS pentru Europa.
Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina, a vorbit și el despre problemele pe care le-ar putea avea ucrainenii în această iarnă. Acesta a declarat că un ucrainean din cinci nu are, în prezent, acces la medicamente.
Oficialul OMS atrage atenția și că atacurile repetate asupra infrastructurii ucrainene au afectat rețeaua de spitale.
Estimez că 50% din infrastructura energetică a fost avariată sau distrusă. Se întâmplă chiar în pragul unei ierni în care temperaturile pot ajunge şi la minus 20 de grade.
Putem considera că este cel mai mare atac la adresa sistemului de sănătate pe teritoriul Europei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Jarno Habicht, pentru CNN.